Teknikpremiär i Blaiken

Publicerat av: Jeanette Lindeblad

Ett skepp kommer lastat – med 30 specialdesignade kinesiska vindturbiner. För att klara påfrestningarna på kalfjället har turbinerna en helt ny konstruktion med dubbla avisningssystem.

Det nya kombisystemet går ut på att kombinera varmluft i rotorbladen med eluppvärmda kolfibermattor integrerade i bladen. Utvecklingen har skett i nära samarbete mellan Skellefteå Kraft och Dongfang Electric.

– Vi har haft våra egna specialister över hos Dongfang under långa perioder för att ta fram turbiner som är skräddarsydda för vårt klimat. Enbart värmefolie på bladen räcker till exempel inte och turbiner med växellåda har en rad odefinierade problem på vintern, säger Hans Kreisel, vd för Skellefteå Kraft.

Kombinationen av varmluftsfläktar och eluppvärmd folie har inte prövats i stor skala tidigare.

– Båda avisningssystemen har funnits på marknaden i ett antal år. Det är kombinationen av dem som är nyheten i Blaikenprojektet, säger Dongfangs vindkraftschef Chen Jun i en telefonintervju med Svensk Vindkraft.

1 - Liangshanzhou Dech_opt-1
Dongfangs nya turbin DF2 110 2,5 MW Direct Drive är specialanpassad för svenskt vinterklimat.

Turbinerna lämnar hamnen i Shanghai nu i februari och fraktas via fartyg till Skellefteå. Slutstationen är fjällområdet Blaiken mellan Sorsele och Storuman.

Avtalet mellan energibolaget Skellefteå Kraft och det kinesiska energiteknikföretaget Dongfang Electric Corporation undertecknades i februari förra året. Totalt gäller det 30 stycken 2,5 MW direktdrivna turbiner.

Beställningen gäller etapp 3 i det stora Blaikenprojektet som fullt utbyggt kommer att ha uppemot 100 vindkraftverk. Ordervärdet för etapp 3 uppgår till 600 miljoner kronor.

Dongfang Electric hade tidigare inte tillverkat större vindkraftsturbiner än 1,5 MW och dessutom bara verk med växellåda.

Nu fick man kravet att ta fram en större, direktdriven turbin med svenska specifikationer och delvis svensk teknik, bland annat lager från SKF.

– På Skellefteå Krafts kravspecifikation tog vi fram denna turbin, DF2 110 2,5 MW Direct Drive, med speciell anpassning för det svenska vinterklimatet. Anpassningen består av många designdetaljer genom hela turbinen, men spjutspetsen är designen på bladet med det dubbla avisningssystemet, säger Chen Jun.

Fortum, som är hälftenägare i Blaikenvind AB, har sedan tidigare en relation med Dongfang Electric, som är stor på turbiner och annan utrustning till vattenkraftverk och kärnkraftverk.

Det var så Dongfang kom in i upphandlingen av Blaiken 3 – och vann.

– Det var många faktorer som avgjorde valet av Dongfang, säger Hans Kreisel. Priset naturligtvis, men också att vi fick vara med i produktutvecklingen och att vi har fått produktionsgarantier för att turbinerna ska klara en norrländsk svensk vinter.

Dongfangs vindkraftschef Chen Jun är väl medveten om detta. Bakom den lyckade affären med Skellefteå Kraft ligger en lång process där bland annat kulturella skillnader var tvungna att överbryggas.

– Vissa stunder kändes det långt ifrån självklart att affären skulle bli av. Vi är jätteglada över resultatet, säger Chen Jun.

text: Lars Anders Karlberg och Wang Zhi

foto: Dongfang Electric